– “Wij maken een stripalbum waarin de hoofdrol is weggelegd voor Deventer en haar middeleeuwse inwoners. Een avontuur voor jong en oud dat zich afspeelt in de 14e eeuw, de hoogtij van de handel en de Hanze” –

Zo begonnen we in 2019 met een pitch voor een historische avonturenstrip. Het doel was een verhaal vertellen met een lokale context, een plaatselijke geschiedenis waar iedereen zich in kan herkennen. Het was een eigen initiatief waarmee we wilden laten zien waarom het een goed idee is om een stripverhaal in te zetten als medium voor het bereiken van een grote doelgroep. Daarnaast wilden we laten zien wat we allemaal kunnen en hoe rijk de wereld van het beeldverhaal is.

We hadden een pitch, begonnen een crowdfunding en haalden binnen een maand vijftienduizend euro op; voldoende geld om de scenarist en tekenaar voorlopig mee aan het werk te zetten. De bal was aan het rollen en de media was erg geïnteresseerd in ons lokale initiatief.

We realiseerden ons vanaf het begin dat alleen een goed idee niet voldoende was: wat we nodig hadden was kwaliteit, professionaliteit, een goed uitgewerkt plan, enthousiasme en geloof in ons verhaal. Met dit onder de arm zochten we de samenwerking met lokale instanties zoals de gemeente Deventer, Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, NV Bergkwartier en de dienst Archeologie Deventer.

In 2021 verscheen het eerste deel van De Bergenvaarders. Het album werd direct goed ontvangen en verkocht. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk. En daar bleef het niet bij. Onder de naam Deventer Toon (spreek uit “Toen”) hebben we dit project breder uit kunnen trekken. Deventer Toon is een unieke samenwerking tussen uitgeverij Syndikaat/Brinkpoort, Archeologie Deventer en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Naast het stripboek is er een educatieve versie van het album verschenen, een archeologische expositie in de bibliotheek van Deventer, een audiotour door de binnenstad en en middeleeuws festival dat gepland staat voor medio 2022.